torsdag 31 juli 2014

Mitt bästa år sammanfattning Juli "Lek och skratt"

Ännu en månad har förflutit. Denna månad var temat "Lek och skratt". Nu har jag jobbat större delen av den, och då blir det inte så mycket spontanitet på gång. Nu har jag ju semester och då har det blivit lite bättre. Igår, efter en morgon med lite trist start, så bestämde vi oss för att gå på Skansen. Dock började det åska och regna när vi var på väg så vi ändrade planerna och åkte till Östasiatiska Museet istället. Jag har inte varit där sedan 2002, när jag gick runt utställningarna och tittade på varenda föremål för att hitta ett koi-motiv till min tatuering. Det var trevligt, väldigt lugnt och dessutom ett "gammalt hederligt museum". Missförstå mig rätt, det är fint och bra med interaktion och familjevänligt, men ibland är det så skönt med föremål i montrar i gamla stenhus. Min personliga favorit var Japan-utställningen.


Nästa punkt på programmet igår kan kopplas ihop med såväl lek och skratt som Östasiatiska museet, nämligen Science fiction-bokhandeln. Det är som hemma för mig. Som jag sade till Goron när vi var där, jag har aldrig sett någon i vår ålder eller yngre som är uttråkade där. De som är negativa brukar vara föräldrar som inte förstår charmen med en hel bokhandel fylld ljuvligt nörderi. Denna gång landade filmen "Död snö", Zelda-manga och en t-shirt så nördig att Dr. Sheldon Cooper skulle rodna generat (ni ser den ovan). Jag kunde inte hålla mig från att köpa en t-shirt med logotypen från min barndoms favoritspel. 

I nästa inlägg så kommer vi att diskutera temat för augusti och om när jag bröt min konsert-torka i förra veckan.



torsdag 24 juli 2014

Semesterns första dag


Jag har smygstartat min semester, såtillvida att jag har inga pass inbokade längre, men den riktiga semestern startar först på måndag. Jag vet inte hur ni reagerar på semester-men jag är i en märklig blandning av synnerligen upprymd och nedstämd. Känner mig som att jag ömsar skinn och låter plikterna och de oönskade energierna från jobbet gå ur kroppen. Nu är tid för andra saker. Jag och Goron har inga stora saker inbokat, jag tycker helt enkelt att det är skönt att ha tid för alla de där vardagssakerna som annars får flytta på sig för att ge tid åt jobbet. Dessutom är jag inget fan av den värmebölja som sveper över Sverige just nu.


photo credit: Tambako the Jaguar via photopin cc

tisdag 22 juli 2014

Sygille och hur man träffas på bästa sätt

Jag hamnade på ett ganska ovanligt födelsedagsfirande i helgen. Det är nämligen så att min kompis som fyllde år kombinerade det med sygille (hon är medlem i ett fantasy-sällskap) Kombinationen handarbete och människor som inte känner varandra så väl (alla deltagare tillhörde inte sällskapet) var otroligt bra. Hade jag inte så mycket att säga så kunde jag luta mig ner och fokusera på handarbetet. Dessutom finns det samtalsämnen i form av vad det är du arbetar på. Jag har bestämt mig för att också gå med i sällskapet =)

Överhuvudtaget så gillar jag lite annorlunda umgängesformer. Just att träffas och göra någonting annat än att äta tillsammans. Jag har en lite kluven inställning till mat. Å ena sidan gillar jag måltiden som umgängesform och jag är ju matnörd så jag tycker att det är kul att laga och bjuda på mat. Å andra sidan tycker jag alltför ofta att maten får ta för stor plats. Därför gillar jag värdfolk som lägger in något annat. Alvfamiljen har t.ex. ofta musikuiz i lag på sina fester. Mycket uppskattat och kul.

Hur ser det ultimata samkvämet ut enligt dig?

fredag 18 juli 2014

"Vi är ovana vid att dela tankar..."

Har haft en ledig dag idag. Jag och Goron diskuterade hur vi kan få sambolivet att fungera på bästa sätt. Vi har inte varit osams men eftersom jag arbetat mycket kväll och Goron måste lägga sig tidigt på grund av tidiga morgnar, så har vi inte haft tid att prata ihop oss. Det gjorde att vi inte hade koll på varandras planer. Nu är risken att vissa här springer ut och gråter på grund av ostighet, men vi är så beslutna att inte bli osams över småsaker att vi kläckte en lösning. Vi har nu skaffat en tavla från Granit att ha i hallen så att vi kan skriva upp planer och planera gemensamt. Som Goron så klokt sade "Vi är inte vana att dela tankar..." och det har han rätt i. För tre månader sedan så spenderade vi ju bara fredag-söndag kväll ihop, och det är en helt annan femma än att bo tillsammans. Tavlan är nu uppspikad och det vi gör denna vecka är uppskrivet.

Min lediga dag spenderade jag med nystan. Vi gick på bio och såg "Grace of Monaco". Som jag förstår det är filmen omdiskuterad och gör inte anspråk på att vara en biografi, men jag fann den ändå ganska intressant. Dessutom har den två förtjusande skådespelare i biroller, Frank Langella och Derek Jacobi. Kanske ingenting att springa på bio för, men sevärd när den kommer på DVD.


måndag 14 juli 2014

Musei-söndag


Vi behövde hitta på något igår, Goron och jag. Det var hans idé att vi skulle besöka Naturhistoriska Riksmuséet. Mycket bra idé, det var några år sedan jag var där senast men som liten bodde jag nästan där. Det var både roligt och skönt. Det finns något vilsamt med muséer. Dessutom har de lättat upp alla montrar med uppstoppade djur med några akvarier med levande fiskar, havsanemoner och en ormstjärna. Riktigt fint och pedagogiskt. Jag passade på att fotografera skelettet av grönlandsvalen (min favoritval) också.


Det är ganska typiskt mig och Goron. Vi är inte de stora gesternas par, utan vi gillar att ta oss till ett museum eller andra små sköna saker. Om två veckor blir det semester. Då väntar en liten resa inom Sverige. Det är väldigt skönt att vara hemma också =) Det kan låta självklart men jag har upplevt människor som blivit chockade och provocerade av vår inställning.

Bildkälla:

Foto valskelett: Bloggaren själv

Foto ormstjärna:
photo credit: Akuppa via photopin cc

måndag 7 juli 2014

Mer viking än hårdrockare

Vikingasäsongen har kommit igång =) Härligt =) Bland vikingamarknader jag känner till är dessutom Stallarholmen en av de absolut bästa-dels är den välorganiserad, dels ligger den mycket vackert vid Mälarens strand och så är både besökare och de som arrangerad är jättetrevliga. Dessutom passar jag på att träffa polare och vänner , bl.a. Dragonlady med make, Alvfurstinnan och Lillalven, Långe T och Enhärjaren med fästmö. Det blir så på en marknad, man glider runt, hälsar på folk, glider vidare och så träffas man igen och pratar lite till.

Det är få tillfällen som ger mig så mycket kreativ inspiration och påfyllning av energi som vikingamarknader gör =) Om jag ska vara ärlig med er, så känner jag mig mer som viking än som hårdrockare. Det passar mer mitt sinnelag just nu, helt enkelt för att det inte är så himla blodigt. Det finns utrymme för det som är intressant och ger mig energi-mat, kreativitet, historia osv. Jag älskar fortfarande musiken, det är bara det att det gängse tänkandet i hårdrockscommunitet gör mig lite vissen i själen ibland. Då är det skönt att det finns andra platser där den kan få blomma =)

Marknad betyder också handling: Och det blev en del spännande saker: Granskottssirap, långpeppar, trattkantarellsalt, långpeppar, ett par små örhängen i glasfusing, en drakbrosch från Stevik, ett par efterlängtade spännbucklor till min vikingaskrud från Historiska fynd och så krydda från Knektgården. En hel del mat, det medges, men det är ett himla bra sätt att pigga upp vardagen. Drakbroschen och spännbucklorna lyckades att hamna på bild när jag kom hem =)



tisdag 1 juli 2014

Mitt bästa år-Juli "Lek och skratt"

Dags för nästa månad i "mitt bästa år" och Juli månads tema är "Lek och skratt". Det kan ju låta busenkelt, men även det här kan bli en utmaning för mig, en välbehövlig utmaning. I denna utmaning ingår spontanitet, och det är ingen egenskap som jag förknippar med mig själv. I och med att jag är en person som behöver rutiner blir spontaniteten lätt lidande.

Med detta sagt så är det inte så att jag föraktar eller ogillar spontanitet, tvärtom. Dock har jag en gång sagt att "Spontant leverne kräver en himla massa planering" och det står jag fast vid. De människor jag känner som är duktigast på att tillvarata spontaniteten lägger upp livet så att inte hela vardagen går åt pipan på ett spontant infall. Det kanske kan vara en del av min utmaning-att bygga upp livet för spontanitet.