söndag 31 augusti 2014

Mitt bästa år sammanfattning augusti "Mina sinnen"

Ännu en månad har passerat och det var en månad som gick från högsommar till tidig höst. Fokus denna gång har varit mina sinnen. En sak har jag noterat när temperaturerna har krupit neråt-teet smakar bättre. Jag har försökt att verkligen njuta av den sköna känslan av nya lakan mot huden och njutit av musik från Adrian von Ziegler.

Nästa månads tema är "Min komfortzon". Mer om det imorgon. Jag har också gjort roliga och spännande saker som jag ska blogga om men det har varit en svår och jobbig helg.

torsdag 21 augusti 2014

Nordiska väsen och nörd-festligheter

Science fiction-bokhandeln, en oas i min tillvaro och Stockholms nördtempel, firar 30 år*. Varje dag har ett eget tema, måndagen var science fiction och tisdagen var manga, men igår var det fantasy och då var det dags att börja delta i firandet, klädd i draktröja =). Dessutom, det är lite kul och levande när det hålls föreläsning mitt i en bokhandel, även om det betyder att de kunder som bara tittade in för att köpa en bok av H.P Lovecraft får smyga lite.

Det pågick föreläsningar större delen av dagen men vi såg två av dem. En intressant om "The Hobbit", boken som ligger till grund för filmen (jag tillhör den gamla skolan som alltid kommer att kalla den för "Bilbo"). Det var intressant att höra lite om bakgrunden och hur J.R.R Tolkien fick ändra i boken när han skrev "Sagan om Ringen"/"Ringarnas herre" eftersom "Bilbo" skrevs först.

Vi tog en liten paus för att få lite luft också och tog en fika i Gamla stan. Det var lite skönt, och jag övade mig att dricka te utan mjölk. Det var en av de första gångerna jag lyckades avnjuta det efter några munnar.

Egentligen hade Goron och jag tänkt att vi skulle dyka upp till programpunkten klockan 18:00, när Johan Egerkrans signerade sin bok "Nordiska väsen" men ibland ska man ha tur. Vi kom tidigare och hann avnjuta större delen av hans föreläsning om väsen. Det var många roliga historier och anekdoter om diverse oknytt våra förfäder har trott på. T.ex. är tomten inte bara mysig och gullig, utan man kan säga att han var en lyckovampyr (i det gamla bonde-samhället trodde man att det bara fanns ett visst mått av lycka, så fick du det bättre så fick du det sämre). Skönt att veta att jag har folkloristiska belägg för att vägra ha tomtar i mitt julpynt.


Nordiska väsen är värd att köpa enbart för de vackra illustrationerna. Detalj från omslaget


Boken blev inköpt med dedikation av författaren och komplimang till min snygga draktröja så tog vi oss hem. Egentligen hade vi tänkt stanna och lyssna på kören som skulle sjunga, men det är ganska tröttande att vara i stan ett antal timmar med mycket folk.

måndag 18 augusti 2014

Kreativ i sensommaren


"De svarta augusti-nätterna" är ett begrepp i Sverige. Med andra börjar det bli läge för kvällsaktiviteter som att dricka te och tända ljus. Så jag passade på att göra något som jag inte har gjort på länge-att gjuta ljus. Den här gången blev det blå och lila nyanser, dels är det ju lugnande färger och så passar de ju riktigt bra till duken på bilden.  Jag gjuter ljusen av gamla ljusstumpar och rester av blockljus (den där kanten som blir högst upp ni vet). Det blir lite mer oförutsägbart än om jag skulle köpa ljusmassa och färga själv, men det är lite det som är det roliga, att inte riktigt veta om slutresultatet. Därav texturskillnaden ni ser på ljusen ovan.

De blå ljusen tänker jag behålla själv men det lilla lila längst fram kommer att bli en gå bort-present när jag behöver det.

(Jag skrev ett mer detaljerat inlägg om ljusgjutning i min gamla blogg).


söndag 17 augusti 2014

Lördag-Lajv, etnicitet och himla många löpare

Under veckan som gick har det varit Kulturfestival i Stockholm. I år har de tagit med spelkulturen också (kom ihåg, brädspel, tv-spel och rollspel är kultur) så jag och sambon tog oss till Brunkebergs torg och lyssnade på en föreläsning om Lajv, hur lajvare med icke-europeiskt utseende bemöts. Nu har jag inte börjat lajva ännu, men föreläsningen var mycket intressant ändå. Det är alltid intressant att få ett annat perspektiv på saker, och som "natural born goth" vad gäller hudfärg, är det lätt att bli blind för sina privilegier. Att jag och Anna, som föreläsaren heter, följer varandra på Twitter och hann säga hej gjorde det hela ännu roligare.

Efter en mellanlandning hemma så drog vi ut på stan för att titta på Midnattsloppet. Det är en syn när 41500 människor springer genom Stockholm mitt i natten. Dels springer min vän Sisu med sambo loppet, dels har min och sambons favoritglassbar StikkiNikki öppet till midnatt när loppet går-och ibland kan det behövas något för att hålla sig pigg. Hade dessutom tur nog att de denna dag sålde min favorit-glasssmak överhuvudtaget-blåbär-lavendel. När vi stått ett tag och sett en röd flod av löpare, tvåDarth Vader, en nunna och en kinesisk nyårsdrake springa förbi (vissa är kreativa när det gäller att springa i maskeradkostym) så åkte vi hem.


onsdag 13 augusti 2014

Insikten om att mitt förhållande är ett bra nördförhållande...

...blev när jag sitter och tittar på "Doctor Who" och inte ställer mig frågan:

  "Jag undrar om David Tennant är singel?"


utan istället

"Jag undrar om David Tennant har vigselrättigheter?"



lördag 9 augusti 2014

Bara ett livstecken

En hel vecka sedan jag bloggade senast. Det beror inte på att jag har tröttnat på bloggen utan på att jag har farit runt i verkligheten. Jag har hunnit med att gå i Stockholm Pride-paraden (det rekommenderar jag alla att gå och titta på eller gå själv, det är ren kärlek) samt besökt ett antal museer. Det har varit roligt men det var tröttande också, så de senaste två dagarna har vi tagit det lugnt och funderar på vad vi ska hitta på de kommande två veckorna av semestern.


fredag 1 augusti 2014

Mitt Bästa år Augusti-"Mina sinnen"

Ny månad, nytt fokus. Denna gång är det sinnena som är i fokus. Att vara närvarande och verkligen känna. Att välja ett sinne varje dag och ta in det. En passande uppgift för mig som kan "dricka färg" med ögonen. Jag kommer att återkomma om dagens sinne med jämna mellanrum.