måndag 29 augusti 2016

Fy f.., Pain!



En av mina bästa konsertupplevelser någonsin är Pain på Gröna Lunds lilla scen 2010. Det är ett band som jag gillar. Peter Tägtgren är ju dessutom producent till Sabaton, som är ett av mina favoritband. Nu är det nytt album på G, och sålunda ny video släppt.

Låten heter "Call me" och jag är ledsen, men detta är så kasst. Idén med dockor a la "Spitting Image" (klassiskt brittiskt humorprogram) är kul, och de är ganska porträttlika. Själva videon och texten dryper dock av så mycket slentriansexism att jag får huvudvärk. Hade videon varit producerad 1986 hade jag inte reagerat men det är 2016. Det måste gå att göra mer intressanta videos och texter än detta. Jag tänker på låten "Same old song" som handlar om mediekulturen idag. Det känns mycket mer i tiden och genomtänkt än denna dynga, som i korthet går ut på att berättarjaget tycker att tjejen ska ringa honom för att han kan "göra saker din pojkvän inte förstår" och "mina händer kommer att få dig att yla som en varg" (översättningar av texten). Att damen ifråga skulle ha en egen vilja verkar textförfattaren ha glömt bort helt.

Nej, detta är slöseri. Slöseri med talang, slöseri med en bra gäströst och slöseri med min tid. Att vara hårdrockare och feminist känns ibland lika förenligt som att vara vegetarian och jobba i köttdisken.

tisdag 23 augusti 2016

Rensning av köket-lite lättare att andas


Vad gör två sambos en söndag när de är trötta som sarkofager? Att städa köket låter kanske inte som det första som händer, men det är vad jag och Goron gjorde. Vi hade en hel del överflödiga saker som stod i köket och gjorde det svårt att röra sig obehindrat i köket. Så vi körde iväg det till återvinningscentralen. Några saker, som kökspallen och en gjutärnsgryta, hade blivit onödiga dubletter hos oss, men har mycket att ge i någon annans hem. De fick därför hamna i återbruksrummet. Övriga grejer hamnade i återvinning. Goron blev rensningsbiten och rensade ett av våra skåp också. På bilden ovan ser ni sakerna i hallen, i väntan på att bäras ut till bilen.

Det var en väldigt bra grej att göra. Mitt mål är inte att bli minimalist till den grad att jag kastar ut skurhinken (jag har läst sådana kommentarer i minimalist-bloggar). Mitt mål är ett som jag har läst i en bok om feng shui (minns i dagsläget inte om det är "Rensa i röran med feng shui" av Karen Kingston eller "Leva med feng shui av Agneta Nyholm Winquist) nämligen att jag ska gå in i rum, och öppna skåp, och få känslan att vilja djupandas. Det kan jag känna  i miljöer som är överlastade med prylar och intryck, eller konstigt möblerade, att det känns lite tyngre att röra sig och andas. Bilden nedan visar mitt rimliga mål en bra bit på väg. Mitt skafferi efter en rensning.





måndag 22 augusti 2016

Sensommarblues

Helgen har passerat. Var det inte kroppen som tjurade (ingenting allvarligt) så var det själen. Pms har börjat att visa sitt fula tryne, och som ett resultat av det så tappar hela världen förståndet, eller så är min mentala hud som tappar tjocklek. Det blev lite scylla och garibadis av alltihop, när all negativ energi som kräks ut på nätet (framförallt av människor gamla nog för att veta bättre) och på andra sidan en förälskad polare, och jag känner mig inte hemma på någon av sidorna. Har dessutom svårt att hitta underhållning, eftersom mycket som visas är för skrikigt, brutalt, sexistiskt, okänsligt m.m.

Nu låter det helt hopplöst, men det är det inte. Det är bara min introverta sida som pockar på uppmärksamhet. Igår hittade jag och Goron lösningen i att han lånade ut sina schyssta hörlurar, så att jag fick lyssna på "chill out"-musik medan han splade "Doom" (hans sätt att koppla av). Morgonen idag ackompanjeras av en "prata lugnt men entusiastiskt"-dokumentär om Bill Watterson. Det är sensommar, den konstiga tiden mellan sommar och höst, en tid av överflöd och trampande i startboxen. Samtidigt så finns det en smak i luften, en smak av frisk, kylig höstluft, en smak av nystart. Jag härdar ut i den kvava sensommarluften och vilar, samlar energi till den fantastiska hösten kommer.

Okej, vi gjorde en nystartsgrej igår, men det får ni läsa om i nästa inlägg.

Vad gör du för att hitta energi när du känner dig lite trött och slut?

måndag 15 augusti 2016

10 saker som du kanske inte visste om mig

Jag har blivit utmanad, eller snarare frivilligt tagit på mig en utmaning, av Lesthi att skriva tio fakta som du kanske inte visste om mig.

1. Så länge övriga tvättare följer reglerna så tycker jag om att ha tvättstugan, och faktiskt att sortera in tvätt. Det ger en skön känsla av att vara förberedd för vad som än händer i vardagen.

2. Jag tycker att choklad är överskattat. Jag äter det, och tycker att det är gott, men hela den här hajpen och idéen att det botar allt, från depression och pms till världssvälten, känns väldigt överdriven.

3. Jag tycker att telefonsamtal med människor jag inte känner väl är jobbigt. Föredrar sms, mejl och chatt.

4. Att jag syr medeltids- och fantasyinspirerade kläder har jag nämnt i bloggen. Jag har dock ingen symaskin så jag syr dem för hand.

5. Jag har ett väldigt kluvet förhållande till spontanitet. Det kan vara kul, ungefär en gång av tio, men jag föredrar att kunna förbereda mig först. Jag brukar säga att "ett spontant liv kräver väldigt mycket planering".

6.  Jag har ett "bunkra-skåp" där jag har sådant man kan lagra som inte ligger och ruttnar: toapapper, tandkräm, schampo, balsam m.m. Det är en vana från mitt gamla jobb.

7. Om jag skulle välja en fiktiv värld att leva i skulle jag bo i Hyrule (Legend of Zelda) eller Marvels Asgard.

8. Även om jag själv är nöjd med Gorons sällskap, så tycker jag att det borde vara lagligt att vara gift med flera människor i Sverige, förutsatt att alla är vuxna och med på det.

9. Jag har den ganska oväntade kombinationen hårdrockare och ljudkänslig. Det är dock mest plötsliga ljud som stör mig, samt musik och radio som är på på den där volymen när det är tillräckligt högt för att notera att den är på, men för låg för att du ska höra vilken sång det är på radion. Jag spelar också musik på låg volym hemma.

10. Jag avskyr provokationshumor. Tycker väldigt sällan att den är rolig och att det finns betydligt bättre sätt att visa på skeva saker i samhället.

Det var de sakerna jag kunde komma på. Om du vill göra den, helt frivilligt, så gör den och skriv en rad i kommentarsfältet så kommer jag och läser.


onsdag 10 augusti 2016

Grön onsdag med sensommarskittle

Det är dags för "Grön Onsdag" hos Karin igen, och vad göra när det är svårt att bestämma sig vilken grön färg som ska visas denna vecka? Kör en skittle såklart.


Från lillfinger till tumme Depend 469, Depend 390, Pahlish "Singing in the garden", Kicks "Hidden Castle" och Pahlish "La Royal".

Det verkar som det är dags att skaffa någon form av återupplivning till en del av lacken, för La Royal hade tjocknat. Bilden är inte helt rättvis, "Hidden Castle" är något blåare egentligen och "Singing in the garden" betydligt grönare.

De olika nyanserna av grönt känns passande, nu när det är augusti och vi har sensommaren. Fortfarande lummigt och grönt men smaken av höst och nystart börjar att kännas i munnen.

För mer grönt, titta in på Vacker&Underbar