torsdag 21 augusti 2014

Nordiska väsen och nörd-festligheter

Science fiction-bokhandeln, en oas i min tillvaro och Stockholms nördtempel, firar 30 år*. Varje dag har ett eget tema, måndagen var science fiction och tisdagen var manga, men igår var det fantasy och då var det dags att börja delta i firandet, klädd i draktröja =). Dessutom, det är lite kul och levande när det hålls föreläsning mitt i en bokhandel, även om det betyder att de kunder som bara tittade in för att köpa en bok av H.P Lovecraft får smyga lite.

Det pågick föreläsningar större delen av dagen men vi såg två av dem. En intressant om "The Hobbit", boken som ligger till grund för filmen (jag tillhör den gamla skolan som alltid kommer att kalla den för "Bilbo"). Det var intressant att höra lite om bakgrunden och hur J.R.R Tolkien fick ändra i boken när han skrev "Sagan om Ringen"/"Ringarnas herre" eftersom "Bilbo" skrevs först.

Vi tog en liten paus för att få lite luft också och tog en fika i Gamla stan. Det var lite skönt, och jag övade mig att dricka te utan mjölk. Det var en av de första gångerna jag lyckades avnjuta det efter några munnar.

Egentligen hade Goron och jag tänkt att vi skulle dyka upp till programpunkten klockan 18:00, när Johan Egerkrans signerade sin bok "Nordiska väsen" men ibland ska man ha tur. Vi kom tidigare och hann avnjuta större delen av hans föreläsning om väsen. Det var många roliga historier och anekdoter om diverse oknytt våra förfäder har trott på. T.ex. är tomten inte bara mysig och gullig, utan man kan säga att han var en lyckovampyr (i det gamla bonde-samhället trodde man att det bara fanns ett visst mått av lycka, så fick du det bättre så fick du det sämre). Skönt att veta att jag har folkloristiska belägg för att vägra ha tomtar i mitt julpynt.


Nordiska väsen är värd att köpa enbart för de vackra illustrationerna. Detalj från omslaget


Boken blev inköpt med dedikation av författaren och komplimang till min snygga draktröja så tog vi oss hem. Egentligen hade vi tänkt stanna och lyssna på kören som skulle sjunga, men det är ganska tröttande att vara i stan ett antal timmar med mycket folk.

2 kommentarer:

  1. It sounds like a wonderful day. Love that dragon swirling round the goblin. But I have a big weakness for dragons.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I have a big weakness for dragons, too. Have to make a post with pictures of my dragon stuff soon. I had to take a goblin picture, because of the beautiful picture and since "tomte" means both goblin and santa in swedish.

      Radera

Jag svarar kommentarerna här i min blogg så att alla har chansen att hänga med i diskussionerna.