söndag 11 oktober 2015

The Halloween tag

Har fått en rolig utmaning av Lesthi, om högtiden halloween. Klart att jag hakar på en utmaning från en trevlig blogg-kompis. För att hedra den som startade taggen, och för mina internationella läsares skull, så kommer jag att göra den på två språk.

I've been challenged to do a list about halloween, by Lesthi. Of course I'll do it, since she is a great blog-friend. To honour the person who created this tag, and my international readers, it will be done in both Swedish and English.

Favorit halloweensång/Favorite halloween song?

Det finns bara en (även om jag kan tipsa om att kolla upp "Chainsaw buffet" av Lordi) och det är "This is Halloween" från "A nightmare before Christmas" Underbar film och klockren öppningssång.

There can be only one (although I recommend checking out "Chainsaw buffet" by Lordi) and it's "This is Halloween" from "A nightmare before Christmas" Wonderful movie, and an outstanding opening song.

7

Häxa eller vampyr/witch or vampire?

Svår rackare, jag gillar båda, men eftersom vampyrer har varit lite överanvända, och häxor, för mig, står för kvinnlig kunskap och kraft, så kör jag på häxorna.

A tricky one, since I like both of them, but since vampires have been a little over used lately, and witches, at least to me, stands for feminine knowledge and power, I go with the witches.

Din favoritsak med halloween/favorite thing about halloween?

Det är att det finns en högtid, där vi som gillar svart och läskiga saker, får sätta stilen. De flesta högtider är ju väldigt mycket gulligull och mullinutt. Ett bra tillfälle att fylla på med t.ex. svarta och orange ljus och servetter. När jag var yngre, var halloween också enda tillfället på året när det gick att få tag i svart och andra snygga mörka naglar. (Tack och lov har tiderna förändrats)

That it's the one holiday when we, who love black and scary stuff, are calling the shots. Most other holidays, especially in Sweden, are to much cutie-cutie. It's also a great opportunity to stock up on, for example , black and orange candles. When I was younger, halloween was the one time of the year when you could get nail polish in black and other lovely dark shades (Fortunatly, the times have changed).

Halloween-party or Scary movie-marathon?

Halloween-fest förstås, helt enkelt min princip "Livet före tv" (dessutom är jag ganska lättskrämd, så jag ser skräckfilm sparsmakat)

Halloween-party of course, in line with my motto "Life before TV" (also,I'm a bit of a scaredy-cat, so I don't watch many scary movies)

Skelett eller zombies/Skeletons or zombies?

Som döskalle-fantast, skelett för tusan =) Gärna fisk-skelett =)

As a an of sculls, skeletons for pity's sake! Epecially fish skeletons =)

Favorit halloween-godis/favorite halloween candy?

Vi har inte speciellt halloween-godis här, men jag kommer ihåg en sorts små godispumpor jag åt för länge sedan som var väldigt goda.

Well, we don't have any special halloween candy here, but I remember some small candy pumpkins way back, which were really good.

Favorite halloween movie?

"Sleepy Hollow". 

Favorite halloween costume?

Det måste vara min Darth Vader-kostym jag hade på en fest med skurk-tema för flera år sedan. Får jag drömma så vore det kul att gå klädd som Lady Loki.

It has to be my Darth Vader-costume which I wore to a villian-themed party. If I can dream, it would great to dress up like Lady Loki.

Favorite halloween store?

Har ingen, i och med att vi inte har halloweenbutiker.

Don't have one, since we have no halloween stores in Sweden.

Jack-o-lanterns-ja eller nej/yes or no?

Jag säger ja. Även om jag aldrig har gjort den själv så är de väldigt fina =) Dessutom gillar jag pumpa-soppa och det kan du göra med det urgröpta innehållet. Kanske provar mini-varianten där man skär i paprikor =)

I say yes =) I haven't made one myself, but they look great =) I also like pumpkin soup, which is a way to use the leftovers from the carving. I might try the mini ones where you carve paprikas =)

Fladdermöss eller svarta katter/bats or black cats?

Fladdermöss utomhos och svarta katter inomhus =) Gillar fladdermöss både estetiskt och biologiskt, och jag har en svart katt.

Bats outdoors and cats indoors =) I like bats both aestethically and biologically, and I have a black cat.Är halloween din favorithögtid/ Is halloween your favorite holiday?

Nej, det vet jag inte om det är, men det finns aspekter av Halloween som jag verkligen gillar. Det ena är som sagt temat, med spöken och kusligheter, det andra är att det är en högtid utan för mycket press. Inte ett krav att du firar, eller att du måste ge upp dina principer för att delta om du firar. Tyvärr tror jag det är en del i att jag har tappat en del av det här med högtider, iallafall i Sverige handlar så mycket av dem om att dricka alkohol och att äta mat som jag har valt bort (kött)

No, I'm not sure it is, but there are aspects about Halloween which I really like.. One, which I mentioned earlier, is the theme with ghost and spooky things. Second, it's a holiday without to many obligations. You are not forced to celebrate, and if you do, you're not forced to abandon any of your beliefs. That's part of why I'm not a huge fan of holidays, I think, because at least in Sweden, they're to much about drinking alcohol and eating food which I have chosen not to consume (meat).

Pumpkin spice latte or Hot chocolate?

Osäker på vad pumpkin spice är egentligen och dricker inte kaffe, så det får bli varm choklad =) Såvida inte det finns lite "Mångubben"-te förstås*

I'm not sure what pumpkin spice really is and don't drink coffee, so hot choclate it is =) Unless there's "Man in the moon"-tea of course**

Jag skickar inte den här vidare till någon speciellt, utan vill du plocka upp den, gör det och skriv till mig i kommentarerna =)

I'm not passing this on to anyone in particular, so if you feel inclined, do it and write me a comment =)

*Roiboos-te med persika och vildkörsbärsmak. Innehåller sockerströssel av månar, pumpor och svarta katter, men namnet byttes från "halloween-te" till "Mångubben" för att sälja bättre.

**Roiboos tea with peach and wild cherry flavour. Contains sugar moons, pumpkins and black cats, but the names were changed from "halloween tea" to "man in the moon" to make it sell better.

8 kommentarer:

 1. We don't celebrate Halloween over here.
  Mind you, with not one but two black cats resident in this house, every day has some elements of Halloween.
  I agree with you about witches too.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, I think so too. No need for halloween decorations when you have at least one healthy black cat at home (Jewel and Jazz look like they could be Lucifer's siblings =) )

   Radera
 2. Vad fint! Håller med om kravet om högtider, på det viset är halloween (I Sverige) väldigt kravfritt. All helgona minns jag tillbaka till med vördnad och inte sorg. Så det ligger inga jobbiga känslor kring det heller.

  Kan önska att vi (svenskar) vore lite mer teatraliska i vissa högtider, gällande typ pynt och sånt. Kitsch is cool, more is better, typ. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har samma känsla för allhelgona, och kyrkogårdar överhuvudtaget. Eftersom min mamma tog med mig dit sedan jag var liten, så är det ingenting läskigt, det är en fin plats, som en visar respekt.

   Kan hålla med dig om det teatraliska-överhuvudtaget att arbeta lite mer med att skapa stämning och ha roligt. Det är okej att fira halloween om man känner för det, oavsett om en bara kör med orange duk och svarta servetter eller går in för att skrämma vettet ur grannskapet =)

   Radera
 3. Jag blir förvånad (och lättad) över hur många som väljer bort skräckfilmsmaraton för att de är lättskrämda! Jag är nämligen likadan, vilken jag nästan skäms över för att det går emot min klädstil och inredning, att jag är så rädd för spöken ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget konstigt alls, jag har lyckats att få den fantastiska kombinationen ljudkänslig och hårdrockare =) Så jag förstår precis. Det är nog vanligare än vi tror, men du är en av de få som är modig nog att erkänna det.

   Radera
  2. Å nej, precis som min man! Han har extremt känsliga öron så konserter är inte alls trevligt för honom.

   Radera
  3. Usch då. Jag har alltid öronproppar på konsert så det går bra. Det är nog mer människor som inte kan förstå hur jag kan njuta av Raubtier och Amon Amarth men tycka att det är för mycket ljud i en sorlig lokal.

   Radera

Jag svarar kommentarerna här i min blogg så att alla har chansen att hänga med i diskussionerna.