torsdag 30 mars 2017

Nu lägger jag ner eländet

Jag har haft lite halvt om halvt ångest för påsken i år. En rörig himla högtid som jag inte högtidlighåller eftersom jag inte är troende. Är inget stort fan av pasteller och fula prydnadshönor (riktiga höns är däremot riktigt vackra) så det finns inte mycket att hämta där heller. Ju mer jag tittar på svenska traditioner så inser jag hur de har livet på 2000-talet, introverta och vegetarianer i åtanke.

Som ytterligare lök på laxen, så har jag ingen vuxen relation till högtider. Sedan jag flyttade hemifrån har jag jobbat i stort varenda högtid (eftersom barnlösa singlar, vilket jag var då, förvandlas till andra klassens medborgare utan rättigheter kring högtider). Jag har ingenting att förhålla mig till och inget att längta till, bara en gegga av diffus press och stress som jag någonstans känner att jag inte borde känna.

Så det räcker nu. Jag lägger ner högtider. Är det så att jag blir inbjuden någonstans kommer jag att tacka ja, men pressen och hetsen försvinner nu. Jag kommer inte att grina för att jag inte gör något speciellt. Att bryta vardagen tror jag på, men det ska göras när det behövs, inte när någon almanacka bestämmer att det ska göras. Julen är ett undantag, den behövs nog för att vintern inte ska bli oändligt lång. Resten (påsk, midsommar och andra strösslade smådagar) kommer jag från och med nu avsäga mig kravet på att fira. Vill folk ägna sig åt sina kvävande traditioner får de göra det utan mig.


6 kommentarer:

 1. You do you. Kan gissa att det känns superskönt nu när du bestämt dig för att låta bli. Att avsäga sig stress är så befriande.
  Applåderar ditt beslut.
  Själv älskar jag dock påsken och firar som vanligt, med dragéägg och bubbel hos sväronen. Men det är ju jag det.

  Önskar dig en glad vår istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, glad vår är jag helt för =) Nej, jag tänker så här, istället för att stressa över att jag inte har någon relation till högtiderna, så lägger jag ner istället. Ät gärna några dragéägg för mig med, de är goda =)

   Radera
 2. Hooray for rejecting stress. Celebrate what you want to, what you feel deserves it, rather than what you are told to do.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you =) Like I said, it was a wise female friend who said when I complained and said "Just let it go". In the long run, this will be better for friends and family too, cause when I accept an invitiation, it's because I want to meet them and not out of tradition.

   Radera
 3. Vad skönt! Jag tror också på att det är viktigt för ens inre själsliga ro att kunna slappna av kring sånt där. Jag planerar att spela Zelda tills ögona blöder vid påsk. Det låter ju som en trevlig tradition, utöver blödandet iaf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också. Mycket baseras ju i vad som var att bryta vardagen för 50-100 år sedan. Tiderna förändras. Zelda-påsk låter underbart. Är det Breath of the wild som lockar?

   Radera

Jag svarar kommentarerna här i min blogg så att alla har chansen att hänga med i diskussionerna.