måndag 29 december 2014

Årskrönika för 2014

Året lider mot sitt slut och säkert som amen i kyrkan kommer årskrönikan. I år har jag lånat frågorna från Ebba von Sydows blogg, som i sin tur fått dem av UnderbaraClara, som jag visserligen har slutat läsa, men även en blind höna kan hitta ett korn.

Dag från år 2014 som du alltid kommer att minnas? 

Det har varit flera minnesvärda dagar, men jag väljer den 23:e augusti när jag gick i Science fiction-bokhandelns parad. Även om det regnade och var småkallt så var stämningen fin och det var lite som en dröm när jag gick insvept i yllemantel och Goron gick bredvid. Den dagen hämtar jag energi från.

Bästa köp?

Svårt val mellan nya sängen och nya byrån, men sängen vinner på att jag sover gott i den och att sovrummet blir ett ordentligt rum. Det kommer att komma bilder på rummet.

Sämsta köp?
Svår fråga, eftersom jag har blivit mer restriktiv innan jag köper saker, men leggingsen som inte passade kan få titeln, så har de gjort någon nytta.

Beskriv din stil under året som gått?

Det här var året då metalkläderna tog ett steg tillbaka i min garderob och istället så tog en blandning av nördiga toppar och Gudrun Sjödén. Gillar hennes kläder, de har en passform som passar min kropp, hög kvalitet och fina färger. Är det inte både skönt och snyggt har det ingen plats i min garderob längre.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Flera saker-när jag deltog i skokartongsapellen och människor köade för att ge. Hela jubileumsveckan för Science-fictionbokhandeln. Att mitt och Gorons samboliv har flutit smidigare än vi vågade hoppas på i och med att vi båda har bott själva länge innan. Samt när vi möblerade om och det blev precis så fint som vi trodde.


Genomdrev du någon stor förändring?

Jag blev sambo-om inte det är en stor förändring är jag en burk päron =)

Reste du utomlands?
Nej, 2014 var mer ett år för inre resor än yttre. Dessutom är jag inte globetrotter och solresor gör mig ledsen i själen.

Vad skrattade du åt?
Gorons roliga miner, katternas knasiga rackartyg och brittisk humor i TV. Samt diverse bilder och filmer på nätet.

¨  

Vad har du tittat på, på TV?

Årets TV är utan tvivel "Doctor Who", som har varit både underhållning och ett sätt att orka med tillvaron. Sedan var det väldigt skoj att titta på "Downton Abbey" och twittra till TV-cirkeln. Heligaste timmen har dock varit söndagar 18-20:00 när TV6 visat "Heroes of Cosplay" och "Face Off".

Lärdom om dig själv under året?

Att jag ibland är lite för bra på att acceptera läget och tiger still för att bevara stämningen. Det är något jag behöver arbeta på-att hitta balansen mellan att stå upp för mina åsikter på ett sätt som inte sårar folk.

Största framgången på det privata planet? 

Att jag och Goron hittar allt bättre rutiner för att hålla hemmet i ordning, och att jag äntligen lärt mig att dricka te med vego-mjölk.

Vad önskar du att du gjort mer?

Umgåtts med mina vänner, gjutit ljus och gått på bra konserter.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Gråtit, tjafsat i meningslösa nätdebatter och låtit människor (eller ska vi kalla dem nättroll) kalla mig saker som bitter och humorlös.

Största framgång på jobbet 2014?

Att jag hittade ett sätt att acceptera läget på jobbet under 2014. Det kändes på ett sätt surt att det tog slut just när jag hade hittat ett lugn i det.

Bästa boken du läste i år?

"Nordiska väsen" är ju inte direkt en bok man läser från pärm till pärm. En bok jag tycker mycket om är Markus Heitz "The dwarves" Just när man tror att han skriver "fantasy formulär 1A" så vänder han på steken och gör saker nytt och mer spännande.


Största misstaget?
Alla nätdebatter där jag blev behandlad där jag försökte övertyga trångsynta människor om allas lika värde. Såg tyvärr bra grupper dö pga flathet mot meningslöst svammel.

Vad spenderade du mest pengar på?

Förutom det självklara svaret mat och boende, så blev det mycket pengar på inredning i år. Det blir ju så när en lägenhet ska gå från en singellya till ett sambohem. Det var det värt.

Största musikaliska upptäckten?

Adrian von Ziegler. Hans musik har verkligen hjälpt mig att koppla av och sänka pulsen.

Något du önskade dig och inte fick?

Jag hade önskat mig ett nytt jobb, att vissa jobbiga saker som får förbli privata hade fått ett avslut, och att Matt Smith eller David Tennant kommit till Sci-fi mässan i Stockholm (håller tummarna för nästa år).

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Både och, det har varit de starka känslornas år. Dock har jag haft lätt för att gråta och flera händelser har lett att delar av året har i vemodets tecken. 

Vad gjorde du på din födelsedag 2014?

Det här kommer att låta hemskt, men jag oroade mig för sambons knä-operation dagen efter. Skräppresent om någon frågar mig, men en bra present att operationen gick bra.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Att slippa förlora jobbet på det sättet jag gjorde (min kund/brukare avled) och att Goron inte hade gjort illa knät hade räckt för att det här året skulle ha varit mycket bättre.  Vad fick dig att må bra?

Lärde du dig något nytt?

Det går att diskutera om det är att definiera som något nytt att lära sig, men det känns som att jag har fått lite mer "fett på mina fjädrar", att kunna vända från en snyftande hög till att tänka konstruktivt ganska fort, och ibland gå direkt till det konstruktiva. Lärde mig dessutom att dansa tango =)

De bästa nya människorna du träffade?

Ska jag vara helt ärlig så har det varit lite parbubbla i år. Men jag får säga att deltagarna på Sygillet/födelsedagen som jag inte hade träffat förut var ruskigt trevliga och jag hoppas att jag får träffa dem igen.

Något du var stolt över?

Att trots att jag och Goron både har blivit sambos och mött stora motgångar under året, har vi aldrig tagit ut det på varandra, utan kämpat på och sett varandra som ett team.

Vad fick dig att må bra?
Det var de små sakerna. Att ligga sked med Goron, att umgås med mina vänner. Nu på vintern så har det varit att dricka te ur min handdrejade mugg och tända alla former av ljus. Tända ljus och händerna runt temuggen. Samt att bära mina vikingakläder. 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Prioritera min tid för återhämtning. Har upptäckt att det är en enorm skillnad när jag har gett mig det och inte. Ska också bli bättre på att avgränsa tid för aktiviteter. Jobbsökande har sin tid och njutning har sin tid. 

Högsta önskan just nu?

Att hitta ett jobb och att jag ska kunna sova bättre.

6 kommentarer:

 1. Vilken var den bästa filmen enligt dig då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit ett klent bio-år, den enda jag såg var "Grace av monaco" och "Guardians of the galaxy" på bio. Jag säger "Guardians" det är en mycket bra film. En lite mer humoristisk Avengers. Har inte sett Hobbit del tre-men jag kommer nog att gilla den också.

   Radera
  2. Har inte heller sett så mycket film i år men av det jag sett så var Guardians helt klart bland de bästa, så där håller jag med dig.
   Väntar att se Hobbit 3 tills den kommer på Blu-Ray då dom två första inte varit så jättebra.

   Radera
  3. Jag får se om det blir bio eller inte (har sett alla LOTR och hobbit-filmerna hittills på bio och det vore synd att bryta sviten) Tyvärr kan inte sambon och jag göra som förra året när hans bästa kompis kom ner från Norrland.

   Radera
 2. Haha solresor är inget jag skulle ge mig på heller. Då skulle jag nog tillbringa hela semestern på hotellet fram en AC xD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Nej, ska jag resa blir det kulturresor. Eller storstäder.

   Radera

Jag svarar kommentarerna här i min blogg så att alla har chansen att hänga med i diskussionerna.