tisdag 25 augusti 2015

Sabaton failar...episkt

Sabaton, som jag kallat en av mina favoritgrupper, har hamnat i blåsväder. Bakgrunden är att de har spelat på en festival, som tydligen skulle ha hållits för att fira Nazi-Tysklands slut (varför man håller en metalfestival för att fira detta är beyond me). Det kontroversiella, festivalen hölls på den ockuperade Krim-halvön och den arrangerade organisationen var Nattvargarna, ett mc-gäng som bl.a. anklagas för att ha slagit ner homosexuella och för att användas av Putin, för att skrämmas i demonstrationer.

Sabatons basist Pär Sundström, har uttalat sig i Dalarnas Tidningar och sagt att arrangemanget var "Imponerande och unikt" och att Sabaton är opolitiska, de spelar för sina fans var de än befinner sig. (Läs gärna hela artikeln jag har länkat till, och glöm inte bildtexterna).

Jag har försvarat Sabaton, mot rasistanklagelser och mot att spela dålig musik, men just nu är jag besviken. Det är inte så att jag kommer att börja att kasta ut mina skivor direkt, utan jag kommer att vänta några dagar och se hur bandet hanterar detta. Ja, det här förändrar inte deras musik, men det känns svårt att fortsätta att tokgilla ett band som står för en sådan oreflekterad hållning, förövrigt något jag har väldigt svårt för inom hårdrocksvärlden-idén att hårdrock står över allt annat t.ex. jämställdhet och hbtq-personers lika värde. Det är skälet till att jag en gång i tiden lade ner min hårdrocksblogg och flyttade. Det finns för mycket av de här tankebanorna i metalvärlden. Tyvärr, Sabaton, ni är i frysboxen just nu. Vi får se om ni får stanna där eller kan resa er igen som Captain America.

4 kommentarer:

 1. Hmmm.
  A difficult question. Artists (of all types) have often led lives that I cannot agree with. Some of them have done some dreadful things. Does it reduce the quality of their work, or should it stand alone? I really don't know.

  SvaraRadera
  Svar
  1. You really understand my dilemma. Like you say, I listen to many artists who have done some dreadful things. I think my main issue was their inabality to recognize that they may have made a mistake. This is a band who sings about war history (with their main focus on WWII) which can be controversal something. To do that, and than say "We're not political", seems a little irresponsible to me.

   Radera
 2. Det påminner lite om när Sabaton fick rasiststämpeln på sig för att dom spelade
  Du Gamla Du Fria och Carolus Rex plattan på Sweden Rock För något år sedan.
  DÅ tog som ställning direkt att dom inte är Rasister.

  Nu vete katten hur dom tänker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis det jag tänker också, Reber. Likadant spelningen i Serbien, där ett gäng nötter började heila under "The Final Solution". Då var Jocke snabb som en kobra att springa runt till bandet och säga "Ingen uppmärksamhet, ingen ögonkontakt. Ingen är där de är". Jag får tyvärr en känsla av att framgångshjulen har spunnit lite för fort, och att hjärta och värderingar har glömts bort i maskineriet.

   Radera

Jag svarar kommentarerna här i min blogg så att alla har chansen att hänga med i diskussionerna.