tisdag 5 januari 2016

Tankar om nyår, nytt år, uppstart och avslut

God fortsättning! Nu har det nya året kommit, förhoppningsvis blir det ett bra år. Jag tillhör inte de som automatiskt älskar att fira nyår, mycket för att det går åt så mycket energi att överleva och hantera julen, även om den kan vara fin, och så är jag uppvuxen i en familj där nyår inte var en stor grej. Jag inledde nyåret med att gå och träna. Mitt lokala gym har en tradition att köra ett danspass på nyår så att man kan inleda firandet på ett kul och hälsosamt sätt. Jag är glad att jag gick, det var nämligen instruktörens sista pass då hon flyttar. Som resultat så var passet fullpackat och stämningen på topp. Vi avslutade med "riverdance"-inspirerad dans och att de övriga instruktörerna kom in klädda som nunnor och dansade till Madonnas "Like a prayer". Väldigt kul, och även om det alltid är lite sorgligt med avsked, så kändes nyår som en bra dag, då hela den dagen är vigd åt förändring.
Därefter gick vi på bio och såg "The Force awakens" som jag redan har ägnat ett inlägg åt.

Jag funderar på det här med uppstart och avslut nu när det nya året är här. Det jag verkligen tycker om med nyår är just känslan av nystart och en naturlig tid att börja om. Det känns som en skön sak att göra i kombination med vinterlugnet. En i Sverige mycket populär bloggare skrev om att det är synd att människor idag städar ut julen så fort och inte hinner vila i det, men jag håller inte med. För mig handlar det om att jag tycker om vintern, snöflingorna, det vilsamma blå ljuset och frukost med levande ljus (om jag inte har en morgontid att passa). Det är något jag passar på att njuta av, på samma sätt som jag njuter av julpynten med första advent och trettondagen (i år blev det Nyårsdagen). Jag har tur på den punkten, men det finns många för vilka julminnen ger blandade känslor. Att då, som kommentarer jag har läst, börja prata om att det är tragedi att människor städar ut julen på annandagen, känns nästan egoistiskt. Min personliga tro är att det är dags att inse att vi lever i en tid där vi anpassar högtiderna efter vårt mående just då. Fler "snöflinge-jular" åt folket, helt enkelt.

4 kommentarer:

 1. Vilken rolig grej med danspasset!

  Jag håller helt med dig, jag städade ut julen för en vecka sedan, och idag har jag storstädat för att känna mig helt redo för det nya, jag tycker att julen inte passar in i januari för jag förknippar inte dem med varann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skön grej att storstäda för det nya. Jag hade idén om att städa på nyårsdagen med det blev ingenting av med det. Jag förstår vad du menar med att julen och januari inte riktigt passar ihop. Det känns som att julen ligger och blockerar nystarten. Ironiskt nog läste jag att i anglosaxiska länder finns det en sed (eller skrock) att på Trettondagen, dvs. imorgon, så ska dekorationerna vara borta. Trettondagen har alltid känts som det naturliga julslutet för mig, för efter det så började skolan och allt blev som vanlgit igen.

   Radera
 2. Christmas can be very hard for a lot of people. Those estranged from family, or those who have lost family members to death for example.
  Rules about how to celebrate/when to celebrate are not for me. I am happy when people can do what is right for them.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wise words :) I believe in choosing what suits you and the people close to you the best. My finest gift this year was to hear that I was actually missed, being absent from my family this year. Now, celebrating with them in 2016 seems exciting.

   Radera

Jag svarar kommentarerna här i min blogg så att alla har chansen att hänga med i diskussionerna.