torsdag 24 mars 2016

Jag har ingen bra vuxenrelation till högtider

Så, då har jag erkänt det och det finns på pränt. Så är det. I och med att den äldre generationen har gått bort och de som lever har blivit äldre och har sina egna liv, så finns det inga nav i min familj längre. Jag vill inte gå in för mycket i vad som har hänt (det är ingenting brottsligt), men utan att lägga skulden åt något håll, så tror jag att vi inte har hittat våra roller i hur det ser ut nu.

Ännu en sak som gör att jag inte har någon bra vuxenrelation till högtiderna är att jag under åtta år jobbade på en arbetskraft som krävde att jag jobbade under högtider. I och med att jag var singel så blev det ofta jag som "åkte på" att jobba under storhelger och andra högtider. Det gjorde att det blev väldigt lite skillnad på helg och vardag för mig.

En tredje sak är jag nu som vuxen ifrågasätter vad meningen med de olika högtiderna är. Jag är inte mycket för stora mängder alkohol, och i och med att jag till hösten har varit vegetarian i tio år så är det ju inte direkt så att traditionell högtidsmat fungerar för mig. Det blir ett utanförskap, hur välmenande det än är (men jag behöver inte påminnas om att jag är vegetarian varje gång).

Orsakerna ovan sammanfattade, jag har ingen bra vuxen relation kring högtider. Skönt nog har jag stöd av Goron, och hans familj har bjudit över oss i påsk. Vi har pratat om det, och vi ska försöka att bygga egna traditioner. Jag skrev det här inlägg för att jag inte hittade några bra resultat när jag sökte på "hantera högtider", "avskyr högtider" och liknande. För, oss emellan, hur kul är det att få påskrecept när du söker efter sätt att orka med högtiden överhuvudtaget?

Har du hittat en egen relation till högtider? Hur gjorde du då?


10 kommentarer:

 1. alkohol.... har jag aldrig förknippat med högtider. Barnsliga jag vill göra skillnad på dagarna, har bjudit på våra indiska vänner på pepparkakor och annat, de bjuder på sin mat, mycket vegetariskt... Kul och intressant lära sig hur andra gör och firar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett sätt att göra det,ja, men det berättar i min värld inte så mycket om hur man gör för att hitta en bra relation till högtider. Och ditt förslag förutsätter tyvärr att man tycker högtiden är kul.

   Radera
 2. (hela 1970-tal bojkottade jag jul, låtsades att det var helt vanlig vardag... men man kan ändra sig... köper inte prylar - men bakar exempelvis hjärte-kaka till Alla Hjärtans dag. Nu ska ja baka små kyckling-bröd :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, om du gör julen till en vanlig vardag, är det då inte en vanlig vardag för dig? Förstår inte riktigt varför du har valt ordet låtsas här. Tyvärr känns det som att du har missat lite vad inlägget handlar om, det är skrivet hur man hittar en vuxen relation till högtiderna, och ge de som inte känner sig bekväma med högtider känslan av att "du är inte ensam". Jag hittar inget om processen från vardagsjul till bakande i din kommentar.

   Radera
 3. Over the years we have developed a compromise. We go to the family occasions, and bring vegetarian food for me, or smile and thank them for whatever they provide.
  And the day before, or the day after we celebrate at home as we want to. Not perfect, but it works for us.

  SvaraRadera
  Svar
  1. That's exactly what I mean, when I speak about an adult relationship with the holidays. I think prefection is the enemy of occasions that work. Interestingly enough, a friend of mine said yesterday, "When I was a little girl my mother used to put up little easter decorations in the windows. Who has time for that these days? Easter just goes by...swish!" I think we need to evolve the traditions so it suits our time =)

   Radera
 4. (låtsades... det fick vi göra om alla andra firade. På 1970-talet firade ALLA jul, fanns inte människor med andra religioner... vilket vanligt nu. Processen, förändringen skedde när jag insåg... jag vill bara påpeka att mina högtider idag inte är KOMMERSIELLA, vi köper inte saker... vi firar genom att umgås, lyssna på musik, kanske till och med gå i kyrkan, eller bakar en jul- eller påskkaka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjälp och ve, så du missförstår. Det är inte det kommersiella jag vill åt här, utan tvånget att fira (det beskriver du själv nedan) att människor ska kunna svara "Inte alls" på frågan hur firar du påsk, utan skam. Att inte ALLT måste vara rött och grönt (vidrig färgkombination i 9 fall av 10) på julen eller gult och pastellglatt på påsken. Att tagga ner, att inte putta ut veganen för att normen säger att man ska äta ägg på påsken.

   Radera
 5. Vanligt idag att de som inte har några egna högtider, är rädda för andras högtider. Egna seder och traditioner stärker den egna självkänslan, minskar rädslan för andra - fast detta gäller inte just dej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt glad att jag inte är en av dem, som verkligen får ångest av högtider, för det här inläggen skuldbelägger dem mer än något annat. Jag förstår inte riktigt vart du vill komma med dina inlägg.

   Radera

Jag svarar kommentarerna här i min blogg så att alla har chansen att hänga med i diskussionerna.