fredag 1 december 2017

Grinch-lista 2017

En slags jultradition är att skriva den traditionella Grinch-listan med saker med julen som jag personligen inte gillar. Som sagt, det är en blandning av underhållning och terapi. Dessutom är det användbart, för jag kan se vilka delar av julfirandet jag kan skippa utan att förlora något. Det är kanske lite storhetsvansinne, men jag hoppas att åtminstone någon som tycker att julen är jobbig kan få lite lättnad av den här listan. Jag går ut tidigt i år så har jag det ur systemet. Utan inbördes rangordning, here we go!


1. Lussebullar
Världens mest överskattade bakverk. 9 av 10 bakningar av detta misslyckas, och det som lyckas är inte gott iallafall. Slösa inte dyr, väldoftande och -smakande saffran på de här överskattade vetemissfostren.

2. Långdragna julklappsutdelningar
Det finns människor som tycker att det är jätteroligt att se på när andra öppnar presenter. Jag är inte en av dem. I min familj får man dessutom inte prata med någon annan under utdelningen, utan alla ska sitta och se på när människor öppnar presenter...i tre timmar. Nej tack, jag fokuserar hellre på umgänge. (Jag tycker att presentöppningar på dop och bröllop är lika tråkiga).

3. Personlighetsförbudet
I filmen "Tomten är far till alla barnen" fräser en mamma till tonårsdottern "Men måste du hålla på med det där vegetarian-tramset på julafton?" Riktigt så illa har jag aldrig blivit behandlad, men det ligger lite i. Gillar du inte tung mat med tyngdpunkten på animaliskt fett? Sorry, på julafton älskar du det. Våga inte ta inslag som balanserar och som du mår bättre av. Jaha, din favoritmusik är power metal? Sorry, på julen tycker vi om visor. Jaha, du gillar stilrent? Nej nej, på julen gäller tomtar och hiskliga färgkombinationer.

4. Färgkombinationen rött och grönt
Sorry, men den är i 99% av gångerna den förekommer bara tvärful och jobbig.

5. Det traditionella julbordet
Inte bara köttnormen, utan mängden. Har lyssnat podcasten "Alla kan äta julbord" och även om det är intressant är lära sig historien bakom alla rätter, så känns idén att det ska vara jobbigt och anstränganade att äta en middag tänkt för glädje och gemenskap så fel. Så min slutsats är att jag kan äta julbord, men jag vill inte.

6. Jultomten
Allt som är fel med julen, symboliseras av tomten. Studier visar att barn slutar tro på tomten 3 år innan föräldrarna tror att de gör det, men de spelar med av hänsyn till föräldrar och småsyskon. Aldrig i livet att jag uppmuntrar en tradition som uppmuntrar att barnen ska göra sig dummare än de är, och dölja sina känslor för att behaga andra.

7. Ischoklad
Inte gott. Så är det.

8. Att julkalendern måste ha julkänsla
I skrivande stund har jag inte hunnit se årets kalender, men klagomålen kommer traditionellt att det måste ha julkänsla, vad nu det är. Ärligt talat, hur många av oss har julkänsla den 1/12? För är julkänsla en helhet som byggs upp gradvis. Jag förstår heller inte varför julkalendern måste vara julcentrerad. Behöver vi marineras i jul för att fira den?


Då var årets Grinchlista klar, och jag har fått pysa ut lite ånga. För er som undrar varför jag trots allt gillar jul, så kommer det att komma en lista på vad jag gillar med julen.

2 kommentarer:

 1. Men du har fel! Saffran är inte alls gott - det är superäckligt! :D Jodå, jag inser att jag är i någon sorts minoritet där, som verkligen inte tycker om vare sig smak eller doft av saffran, men maken till dumma kommentarer man får över detta fenomen i december? Att jag inte käkar saffran resten av året heller är tydligen helt okej, men att inte äta lussekatter???? Unheard of!
  Gillar din Grinchlista och håller med om det mesta, även om jag faktiskt gillar rött och grönt ihop...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att bemötandet du får verkligen visar hur fördummande julen kan vara för människor. Vad skulle göra att dina smaklökar förändrades på ett mystiskt, magiskt sätt under julen? Älvstoft? Tomten? Jag vet inte.

   Men om du tar hand om det röda och gröna tar jag hand om saffranet =)

   Radera

Jag svarar kommentarerna här i min blogg så att alla har chansen att hänga med i diskussionerna.