fredag 5 september 2014

Sista sommarhelgen och vad jag tar med mig från semestern

Det har visserligen gått två veckor sedan jag började jobba, men sista sommarhelgen var rolig och givande så den förtjänar att bli ombloggad. I slutet av posten kommer det också några ord om vad jag vill ta med mig från semestern in i hösten. 


Paraden vandrar iväg. Jag syns bakom Rödluvan i brunt hår, lugg och grön mantel med huvan nerfälld. Tack till David Rasmusson för lånet av bilden. Vill ni se fler paradbilder, klicka här.

På lördagen krönte Science Fiction-bokhandeln sitt 30-årsfirande med en dräktparad. Samlingen var i Kungsträdgården (for my international readers, Kungsträdgården is a park in central Stockholm, commonly used for meeting and such) och det såg ut som att karaktärerna i bokhandelns hela utbud hoppat ut från boksidor och filmer och samlats. Vad jag föreställde rådde det dock lite förvirring om. Fick höra ett glatt "Hobbit!" och svarade lika glatt "Viking!" varvid svaret kom"Vikinga-hobbit!" Det kan jag leva med för det var sött. 

Själva paraden var mycket roligt att gå i. Vi hade ju en egen orkester, Kårsdraget, som spelade klassiska sånger som Imperial March, samt ledmotiven till "Doctor Who" och "Game of Thrones". Jag fick lite storhetsvansinne och tyckte att jag tänker inte gå någonstans igen utan en egen orkester. Tyvärr började det regna halvvägs men vi var tappra och gick ändå. Jag skänkte en tacksamhetens tanke till mina vikingakläder, de är gjorda i material (linne och ylle) som tål utomhusväder. Manteln var väldigt skön svepa in sig i.

En extra skön sak var att tidigare när jag har gjort sådana här saker har jag ofta gjort det ensam. Nu hann dels träffa och säga hej till en vän innan, dels så gick Goron med mig halva vägen och det var jättemysigt. 
Det blev en helg i vikingakläder, dagen efter var det dags för marknaden "Skeppen kommer". Fick sällskap en stund av Nystan och hennes pojkvän, som jag träffade för första gången. Första intrycket var bra. Jag bygger vidare på min vikingadräkt (det är lite av charmen, att den byggs på bit för bit) och köpte två hängen hos Historiska fynd , vilka syns på bilden ovan. Det vänstra är ett eldstål. Köpte det för symboliken i den tända elden illtalar mig. Fint nog är det inte bara en vanlig amulett i Norden, det finns teorier att den har att göra med slaviska mångudinnor. Högerhänget anses allmänt föreställa Freja, krigs och kärleksgudinna, och originalet finns på Historiska museet.  Har köpt pärlor som ska hänga tillsammans med hängena på dräkten också. 

I och med Skeppen kommer så tog semestern slut. Goron och jag pratade ihop om vad vi ville ha med oss från semestern i hösten, som vi vet kommer att bli en kämpa-höst. Här är vad vi kom fram till:

 • Våra små dagsutflykter
 • Att låta det som är nördigt och kul ta plats
 • Att ta tid för återhämtning'

4 kommentarer:

 1. It sounds and looks wonderful.
  And I love the idea of a Viking/Hobbit. Why not? It has a lot of charm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I thought so too, especially since the female winter soldier said it with a great smile and since happiness in her voice. I really like hobbits. When I watch the "Lord of the Rings"-movies however, I always get a feeling of home in Rohan. It has such a scandinavian feel to it.

   Radera
  2. My very favourite Lord of the Rings character is the Ents though. And I was really sad that the Ent-wives were never found.

   Radera
  3. Oh yes, the lovely Ents. Treebeard reminds of a professor of botany. I would have like to see the Entwives, and the Entings =)

   Radera

Jag svarar kommentarerna här i min blogg så att alla har chansen att hänga med i diskussionerna.